Il·lustració científica

IL.LUSTRA INFOGRAFIA AMB ILLUSTRACIENCIA

De nou no m’he pogut resistir a realitzar un nou curs amb l’equip d’Illustraciencia. Com sempre són cursos molt exigents, però carregats de continguts, conceptes, pràctiques, exercicis… Has de reservar temps per a completar-los amb èxit, però això t’obliga a estar pendent de les classes, de dur-ho tot al dia i no perdre detall de res del que s’explica.

Aquesta vegada ha estat un curs sobre Infografia. Feia molt temps que em volia llevar del damunt una espineta de quan un professor meu de botànica, en Joan Rita, em va fer la proposta de realitzar una infografia sobre l’orquídia de prat, Anacamptis robusta, i no vaig saber ni per on ni com començar a gestionar la informació que tenien ni com mostrar-la.

A Mallorca som molts els que coneixem aquesta orquídia tan amenaçada. Es troba localitzada al Parc Natural de s’Albufera, que guarda l’única població europea d’aquesta espècie. Fa una dècada, part de la seva població va estar a punt de desaparèixer baix un camp de golf, un projecte que la pressió de la societat illenca, liderada per entitats conservacionistes i científiques, va aconseguir aturar in extremis. El procés va ser llarg i anguniós, especialment el moment en què les màquines varen començar a moure terra.

Des de llavors molts científics han estat investigant l’ecosistema que acull aquesta espècie tan especial, investigacions que encara continuen per conèixer millor la seva biologia i els seus requeriments, que sempre seran garantia per a la seva conservació.

Molt abans dels moviments de terra del camp de Golf vaig poder col·laborar en un cens d’orquídies de la zona a la vegada que vaig participar en diverses accions per a protegir la zona de Son Bosc. Ja llavors vaig quedar eclipsada en conèixer tot el que l’envoltava: moltes altres orquídies, pol·linitzadors desconeguts, escarabats de Sant Joan, falcons de la reina, … Quin tresor a un racó tan petit del món!

Evidentment, he enfocat tot el curs a intentar mostrar de forma molt divulgativa els principals actors que intervenen a l’ecosistema i que fan per tal que l’existència de l’orquídia de prat sigui possible. El primer que em vaig adonar, és que s’havia de sacrificar molta informació igualment important a l’hora de mostrar el conjunt. La feina de documentació resulta clau i la comunicació amb els investigadors també. Aquí vaig tenir la sort de comptar amb dos amics i companys botànics, el Dr. Miquel Capó i el Dr. Carles Cardona, als quals estic molt agraïda. La publicació científica d’on he tret la darrera informació coneguda és Ecological factors affecting the fitness of the threatened orchid Anacamptis robusta (Orchidaceae): Habitat disturbance, interactions with a co-flowering rewarding orchif and hybridization events, January 2021.

El curs impartit ha estat impartit per Román Garcia (podeu veure els seus impressionants treballs i projectes a les xarxes socials, gaudireu un munt). Molt resumidament dir-vos que una Infografia ha de tenir primer un “ganxo visual” que atregui l’atenció del lector, que tota la informació, tant la formada per imatges, gràfics i texts, s’han de presentar sempre de forma jerarquitzada, que cal treballar moltíssim la documentació i que sempre va bé treballar amb un o més esborranys que caldrà anar desenvolupant i adaptant al format final. El coneixement d’eines i programes informàtics com Photoshop, Indesign, Procreate, ajuden un munt, però també es pot desenvolupar una Infografia a partir d’imatges més tradicionals, com ha estat en el meu cas. Les plantilles de disseny també són molt útils. L’elecció de la lletra tipogràfica i com gestionar el text és tot un món per dedicar-hi molt temps. Bé, molt recomanable tot. 

Vos deix unes imatges a partir de les quals he anat desenvolupant la infografia final i que formen part del procés de creació.

Mostra simplificada de l’hàbitat de l’orquídia de prat

Un dels esbossos triats per a desenvolupar

Infografia final

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s